Den gyldne middelalder
Podcastet begynte med månedlige sendinger den 1. februar 2022. Per Olav Reinton og Halfdan Bleken samtaler om lange linjer og høydepunkter innen politikk, samfunn, kunst og musikk, slett ikke enige om alt, men med ønske om å forstå hva lyd, bilder og tekst som omgir oss representerer som uttrykk i historien.
Tilgjengelig via:
01.11.2022
Njåls saga har mange hørt om, men få har lest den. Per Olav Reinton og Halfdan Bleken snakker sammen om ærens krav og et ubendig mannsmot, om den kloke og skjeggløse Njård og sønnen Skarphedin som møter alle farer med et flir. Hevn og hat bølger mellom familiene. Det ender med forlik helt til slutt, men da ligger det mange lik i kjølvannet. Sagaen er basert på historiske hendelser på Island rundt 1000-tallet. Dramaet er fortalt og skrevet ned omkring 1280. Njåls saga er blitt et kunstnerisk storverk og den mest berømte blant islendingesagaene.
Manuskriptet Reykjabók fra 1300-tallet inneholder forresten den eldste og mest komplette versjonen av Njåls saga. Foto: Arnamagnæanske Samling, København universitet. Link til Norgeshistorie
Trykk på play-knappen (trekanten) for å spille av.
01.10.2022
I denne poscasten besøker Per Olav Reinton og Halfdan Bleken Hallvardskatedralen. Katedralen var Oslos domkirke i mange år. Her lå Sigurd Jorsalfare, sønnen Magnus Blinde og Inge Krokrygg begravet. Men basilikaen lå i Gamlebyen, så den skulle rives i likhet med alt som ellers kunne minnes fra den norske storhetstiden, og noen av steinene ble lagt langs Grønlandsleiret for å tørrlegge veien. Sølvskrinet med St.Hallvards relikvier ble smeltet om til mynt. Men Halvard ble byens skytshelgen.
Trykk på play-knappen (trekanten) for å spille av.
01.10.2022
For Kongespeilet ble skrevet på midten av 1200-tallet, etter at Håkon Håkonsson ved slaget i Oslo i april 1240 hadde fått slutt på alle stridigheter om makten etter Sigurd Jorsalfares død.. Slik havet blir urolig og ufarbart når sola blekner om vinteren, slik blir landet herjet av uår når kongen ikke skinner. Per Olav Reinton og Håkon Bleken runder av samtalene om Kongespeilet i denne utgaven av podcasten Den Gylne Middelalder.
Trykk på play-knappen (trekanten) for å spille av.
01.09.2022
Trykk på play-knappen (trekanten) for å spille av.
01.07.2022
.
Trykk på play-knappen (trekanten) for å spille av.
01.06.2022
.
Trykk på play-knappen (trekanten) for å spille av.
01.05.2022
Per Olav Reinton og Halfdan Bleken spør: kjenner vi oss igjen i kjærlighetens kår på 1200-tallet?
Trykk på play-knappen (trekanten) for å spille av.
01.04.2022
Kyiv og Oslo deler minner i Middelalderbyen: Clemenskirken, Nikolaikirken - men ikke minst kongeborgen. For der bodde klenodiene fra Kiev: Harald Hardrådes dronning Jelisaveta og deres to døtre i 21 år, der bodde Sigurd Jorsalfrares hustru Malmfrid Mstislavdatter og det de brakte med seg fra Kyiv. I disse dager brukes - og misbrukes - historien for å rettferdiggjøre en invasjon. Hvilke perspektiver bringer den egentlige historien oss, og hva kan vi forvente? Spør Per Olav Reinton og Halfdan Bleken i ModusHuset podcast.
Trykk på play-knappen (trekanten) for å spille av.
01.03.2022
Hekser og demoner ble kalt trollfolk. De fikk ansvaret for livets katastrofer gjennom store deler av vår historie, fryktet og forhatte som de var. Djevelen levde blant oss, og de var djevelens medhjelpere.
De fikk skylden for uvær og forlis, for dårlige avlinger, og for at Oslo brant i 1624. I Norge var trollfolk mest aktive etter den lutherske reformasjonen på 1700-tallet. De var nyttige som syndebukker. Savner vi dem?
Trykk på play-knappen (trekanten) for å spille av.
01.02.2022
Middelalderen er mye bedre enn sitt rykte.
Det var kunsthistorikeren Jacob Burckhardt som i 1860 karakteriserte renessansen i det 15.århundre i Italia som sivilisasjonens gjenfødelse. Tiden fra Romas fall i 330 er deretter blitt kjent som den mørke middelalder. I dagligspråket er det som blir kalt middelaldersk et lavmål. Med urette.
Vi og vårt samfunn er et produkt av middelalderen – i god forstand.
Trykk på play-knappen (trekanten) for å spille av.
Halfdan Bleken (til høyre) er blokkfløytist og journalist, med bachelor i musikk fra Norges musikkhøgskole, cand.mus fra Haag i Nederland og utdanning i journalistikk fra Norsk journalisthøgskole, ansatt i NRK fra 1993 til 2021. Han er kjent for en rekke programmer om musikk og samfunn i NRK.
Per Olav Reinton (til venstre) er statsviter og forfatter og har arbeidet i mange år i NRK både som utenriksmedarbeider og kulturjournalist. Tidligere rektor ved Norsk journalisthøgskole. Han har skrevet en rekke bøker bl.a "Dronning Eufemias by", "Byen som brant for syndens skyld" Hans siste bok er «Friheten på barrikaden» (2021). Per Olav er styreleder i Modus - senter for middelaldermusikk.
<<Trykk her for å gå tilbake til dit du kom fra sist
Aktivitetsdato: 03.02.2025 00:00:00 - Publisert: 01.02.2022 00:00:00 (publiseringsdato er veiledende når aktivitetsdato er fraværende)