MODUS

Senter for middelaldermusikk

Bibliotek

Artister

Aktiviteter

Om Modus

Modus ble etablert som stiftelse i 1998. Formålet er å være et kompetansesenter innen middelaldermusikk. Vi byr på kurs, konserter, verksted, forskningsoppgaver og faglig konsulentvirksomhet, og vi skaper et rom for akademikeren, kunstneren, amatøren og den nyfikne.

 

Et senter for alle

For den som vil oppleve

Middelaldermusikken influerte komponister i renessansen, og dagens musikk gjennom dem igjen. Opplev og lær å kjenne vår felles europeiske musikktradisjon. Vi produserer konserter, festivaler, innspillinger, utstillinger og forestillinger. Senteret forvalter en unik kunnskap som vi bruker i variasjonen av form og tema i våre arrangement. Musikken kan også oppleves i vårt audiovisuelle bibliotek.

Artistenes trygge havn

Vi vil styrke samarbeidet innenfor en musikkgren som er et smalt område i den klassiske musikkverden. Senteret knytter til seg profesjonelle musikkutøvere, og styrker på denne måten samarbeidet utover landegrensene. Artistene drar nytte av vår formidling til nordiske festivaler og konsertarrangører. Formidlingsaktiviteten kan også påvirkes av artistene. Dette skjer via vårt websted, der artister presenteres med både lyd, biografi og bilder.

For forskningen

Senteret er oppdatert på hva som skjer på utøver- og forskersiden innenfor gregoriansk sang. Ved siden av ren formidling av forskere innen tidlig musikk, vil vi også oppfordre til en samling av forskermiljøet i vårt senter, der vi gjennom en egnet infrastruktur gjør det enklere å finne og dele informasjon. Forbrukere vil finne en kortere vei til systematisert og oppdatert informasjon i et lett tilgjengelig format. Den samme infrastrukturen gjør det faktisk også mulig for alle andre å bidra med egen forskning/produksjon. I vårt bibliotek finnes litteratur og fagskrift fra hele verden. Her kan en også lytte til musikk- og video-opptak; audiovisuelt materiale som også kan annoteres. Senteret har tatt mål av seg å samle de fleste innspillingene av middelaldermusikk i en kategorisert database.

De faglig interesserte

Vår kurs- og seminarvirksomhet er både ambulerende og fast. Vi arrangerer konferanser og seminarer med engasjerte eksperter fra musikkmiljøene i Norden. Noen ganger inngår disse i festivalsammenhenger, og andre ganger for musikkgrupper og kor. Seminarene er for øvrig åpne for alle som er interesserte. Vi holder kurs og workshops for barnehager, skoleklasser, musikkonservatorier, kor eller enkeltutøvere. Kursene tilpasses forskjellige alderstrinn og spesifikk musikkompetanse. I likhet med musikkskolen eller voksenopplæringen f.eks., går våre faste kurs over et skoleår med faste klasser hver uke. Vi kan bringe spesialkompetanse inn i rom med dedikasjon til både musikken og pedagogikken. Dette kan for eksempel være musikktimer med middelaldermusikk som tema i grunnskolen. Ikke minst, formidler vi og gir bistand til kunstneriske produksjoner.

For hovedstaden og historien

Gamlebyen i Oslo var i middelalderen et rikt kultursenter med hele 10 kirker og mangslungen infrastruktur. Der finnes det ruiner og levninger etter en middelalderby i er bylandskap som av den svenske riksantikvaren i 1937 karakteriserte som Nordens Pompei. Personell tilknyttet kirkene, klostrene og bispestolen utgjorde en stor del av også byens befolkning, og de sørget for at der rundt år 1200 ble sunget og undervist i gregoriansk sang. I en pågående satsning på en monumental middelalderby i området, er det planlagt et middelaldermuseum og mange andre typer bygninger som skal gjenspeile miljøet på tiden. Modus - Senter for middelaldermusikk er ikke bare en nødvendig del av helheten, men også en selvfølgelighet i å gjøre satsningen komplett.

 

Modushuset

Modus arrangerer huskonserter med hovedvekt på akustisk fremføring. Både unge og etablerte musikere kan spille her. ModusHuset er et sted der folk kan høre på fin musikk og spise tonnevis av vafler.

Om kulturelt entreprenørskap:

”Det å starte virksomheter som i tillegg til mål om inntjening har som mål å skape positive sosiale, etiske og/eller miljømessige ringvirkninger,
eller bruk av metodikk fra forretningsdrift for å optimere utbyttet til mottakere i et hjelpeprosjekt eller en ideell organisasjon.”

Se listen over aktiviteter her

 

 

Styret

Modus senter styre

Per Olav Reinton (Styreleder) er en norsk journalist, tidligere NRK. Han har arbeidet som kommentator og programleder i P2s Kulturavdeling. Reinton er utdannet statsviter. Han har tidligere arbeidet ved Institutt for fredsforskning (PRIO) og vært rektor ved Norsk journalisthøgskole. Han har utgitt en rekke bøker om musikk og samfunn, og har de senere år skrevet historie bøker.

Kjell Johnsen er managing partner i Crossroads AS. Han har 20 års toppledererfaring fra det private næringsliv, både på operativt og strategisk, nasjonalt og internasjonalt nivå. Spesialfeltene er media, finans og events. Han har gjennomført flere store oppkjøps- og endringsprosesser i Norge, Norden og Øst Europa. Han har også ledelseserfaring fra styreverv innen Norsk toppiddrett og ideelle organisasjoner.

Beate Hope driver Eufemia butikken i Schweigaardsgate hvor hun i flere år har bidratt og deltatt på Oslo Middelalderfestival. Gjennom sitt engasjement har hun vært involvert og arbeidet i miljøet i Gamlebyen fra 1996 og frem til i dag.

Claude Ceselli har vært ansatt ved Institut Français de Norvège, der hun hadde ansvar for fransk undervising og veiledning. Hun har i alle år vært en viktig samarbeidspartner for ledelsen i Modus og bidratt på festivalene med sine Internasjonale kontakter siden 2000.

Gro Siri Ognøy

Gro Siri Ognøy

Kunstnerisk leder for Modus senter for middelaldermusikk

Gro Siri Ognøy er sanger med fokus på fremføring av middelalder- og improvisasjonsmusikk. Hun har vunnet internasjonale musikkpriser som Diapason d´Or og Choc du Monde med ensemble Dialogos i Paris og Musica Reservata, Caracas. Med Modus ensemble har hun spilt og laget forestillinger for Den Kulturelle Skolesekken med særlig fokus på middelalder- og ny musikk i dialog med teatrale og visuelle uttrykk. Gro Siri er utdannet Cand.Mag i musikk med diplomeksamen i gregoriansk sang og direksjon fra Conservatoire National Superieur de Musique de Paris. Hun var tidligere ansatt sanger og skuespiller ved Det Norske Teater og mottok pris som årets etablerer da hun startet stiftelsen Modus Senter for middelaldermusikk i Gamle Oslo i 1998. I 2008 mottok hun Årets gangvakt-pris for sitt engasjement i Gamle Oslos middelalderby. I 2021 fikk hun Oslo´s Kulturprofilstipend.

Her kan du laste ned Curriculum Vitae for Gro Siri