MODUS

Senter for middelaldermusikk

Bibliotek

Artister

Aktiviteter

Om Modus

Eufemiadagene ble arrangert på ny utescene i middelalderparken

Eufemiadagene ble arrangert på en ny utescene i middelalderparken. De som kom fikk oppleve musikk på et høyt kunstnerisk nivå fremført av Østerlide, Oddrun LILJA band, Munch Trio, Tiganites Meres, Solfrid Molland og Aleco Ivanovich og Gangar. Et musikalsk spenn fra nordisk jazz, folkemusikk - og rock til europeisk kunstmusikk.

ModusHuset ligger i hjertet av middelalderparken og er en arena der middelalder- og samtid møtes gjennom kunstnerisk virksomhet.
ModusHuset arrangerer Eufemiadagene, lydvandringer og huskonserter. ModusHuset utescene er tegnet av arkitekt Bodil Reinhardsen som vant Oslo Arkitektforenings Arkitekturpris 2021.      

 

PROGRAM EUFEMIADAGENE 5. -7. AUGUST

 

FREDAG 5. AUGUST

 

17.00 DRONNING EUFEMIAS BY – en lydvandring

Hvem var Dronning Eufemia som har gitt navnet til hovedgaten i Bjørvika? Møt opp på Modus Huset der du får utdelt lydutstyr. En gjøgler følger deg rundt i middelalderparken. Lydbildet skifter mellom en forteller, dialoger, sang og musikk før du ender opp ved Modus Huset til en LIVEkonsert med Shibli Saleem, arabisk oud og Gro Siri Ognøy Johansen på sang og kantele. Diego Belda - gjøgler

Ny dramatikk av Hege Randi Tørressen med musikk av Modus ensemble. Kai Forteller – Kai Remlov, Sofie – Seda Witt, Eufemia – Dagny Backer Johnsen, – Håkon - Nils Golberg Mulvik. Margrethe Aaby – produsent.

 

19.00 ODDRUN LILJA BAND

Hyllet som en lysende ny stjerne på den norske jazzhimmelen, ble LILJAs etterlengtede debutalbum «Marble» (2020) tatt godt imot, med fremragende kritikk i Norge og i utlandet. Med sine ti komposisjoner, som hver hyller en by der Lilja har samarbeidet med lokale folkemusikere, fikk albumet terningkast 6 i Dagsavisen, ble albumet beskrevet som Norges «mest ukyniske album» og rost for sin varme, optimisme og virtuos musikkglede.

Til Eufemiadagene kommer LILJA som kvartett, med Beady Belle på vokal, Jo Skaansar på bass, og Erik Nylander på trommer, Oddrun Lilja selv på gitar og vokal. 

Dette er en unik konsert som vi anbefaler alle på det varmeste å få med seg! 

 

21.00 MUNCH TRIO  Bandet har sitt særpreg ved at musikerne har fordypet seg i hvert sitt omrade i jazzen. I musikken møtes de og skaper et lyrisk kammermusikalsk utrykk som er en blanding av postbop, gypsy- og nordisk jazz.

Zakarias Meyer Øverli - tenorsaksofon, Gard Kronborg – bass, Ola Erlien - gitar.

Alle tre studerer ved Jazzlinja ved NTNU i Trondheim og opptrådte på Eufemiadagene i 2020.

 

"Med egne øyne fikk jeg sett Munch Trio, som virkelig var noe for seg selv, med akustisk gitar, tenorsaksofon og en sinnssvakt utseende fem strengs akustisk bassgitar, og musikk et sted mellom Coltrane, tanta til Beate og bulgarsk folkemusikk. Det så ut som noen skikkelige og forskjellige typer i bandet også̊, som karakterer i en film, og jeg regner med at vi får se mer av disse i årene fremover." Audun Vinger, jazznytt.

 

LØRDAG 6. AUGUST

 

17.00 DRONNING EUFEMIAS BY – en lydvandring (se over)

 

19.00 ØSTERLIDE feide inn på den norske folkemusikkscenen i 2020, til overstrømmende kritikker fra et samlet kritikerkorps. På sitt selvtitulerte debutalbum kler de folkemelodiene i nye drakter, av florlette, såre, lyse og mørke, sterke og røffe fabrikater. Bandet behersker et stort spekter av stemninger, fra det hviskende til det brutalt støyende. I åpne musikalske landskap eller trange, klaustrofobiske musikalske rom bæres lytteren alltid videre av de uslitelige og tidløse folkemelodiene som er formet og slipt gjennom århundrene.

Liv Ulvik – vokal, Andreas Haddeland – gitarer, Ulrik Ibsen Thorsrud – slagverk.

 

21.00 GANGAR  Trad. folkemusikk/ pop/ rock/ fusion fra Norges Musikkhøgskole. Bandet spiller asymmetrisk rytmikk, lange slåtteformer, skjev tonalitet, improvisasjon med middelalderens kirketonarter, og komplekse ornamentikk. Slåttene spilles som på gamle opptak, men kles i en helt ny drakt hvor de omringes av improvisasjon, solospill, og impulser fra ulike sjangre. Bandet spilte på Eufemiadagene i 2021. Mattias Thedens, fiolin, Oskar Lindberget, Richard Max, Henrik Dullum, Jonas Thrana Jensen

 

SØNDAG 7. AUGUST

 

19.30 SOLFRID MOLLAND & ALECO IVANOVICH

Duoen fremfører russisk og rumensk sigøynermusikk og Mollands egne viser farget av Øst-Europa. Konserten er en hyllest til styrken og spiritualiteten i den romske musikken og viser det romske folkets viktige rolle som kulturbærere i Europa gjennom tidene.

 

Pressen sier: "Magisk konsert! Ensemblet bergtok publikum til de grader at en tilhører spontant reiste seg opp i salen i pausen og utbrøt: Denne musikken tar ikke veien om øret. Den går rett i hjertet" - John Johansen, Sarpsborg Arbeiderblad.

 

Solfrid Molland vokste opp med russisk folkemusikk, sigøyner musikk og vestlig kunstmusikk, og denne sjangerblandingen har blitt hennes musikalske modus. Molland har gjort flere reiser som gatemusikant i Europa der hun har møtt spennende musikere og fått inngående kjennskap til flere ulike genre innen den europeiske tradisjonsmusikken. Hun har gitt ut tre album ved Kirkelig Kulturverksted og ble tildelt Oslo Bys Kunstnerpris i 2015.

Aleco Ivanovich kommer fra en familie med sentrale musikere og har spilt konserter i Europa, India og Pakistan med sin far, mor, bror og den legendariske sigøynersangeren Raya, som er hans bestemor.

 

Foto: Mimsy Møller NTB

21.00 TIGANITES MERES er et gresk rebetiko-band fra Thessaloniki og Athen. Bandet ble startet for å løfte kvinnelige musikere i den ellers mannsdominerte sjangeren rebetiko. Repertoaret deres er basert på de to greske musikkstilene rebetiko og smirneiko, som forener gresk og tyrkisk musikktradisjon i perfekt harmoni. Bandmedlemmene kombinerer sin kunnskap og erfaring rundt disse to sjangrene med sine egne personlige stiler som tar et nytt grep om denne tidløse musikken.

Med: Lina Alatzidou: vokal og perkusjon Eirini Zogali: bouzouki og baglama, Haroula Tsalpara: trekkspill, baglama og vokal.

Konserten er en del av nettverket Kattegat som består av 6 nordiske arrangører hvor utgangspunktet er sjangeroverskridende folke- og verdensmusikk. Felles for vår virksomhet er kvalitet, mangfold og åpenhet. Vi er i ulike aldre og har ulike erfaringer, men enighet når det kommer til kvalitet, innovasjon og mangfold. De sporadiske samarbeidene vi har hatt som arrangører/musikere har vært preget av raushet og velvilje. Vår metode er å bygge opp nettverket som muliggjør et tettere samarbeid over grensene, bedre oversikt, og tid til å forankre lokalt.


<<Trykk her for å gå tilbake til dit du kom fra sist

Aktivitetsdato: May 12, 2023 00:00:00 - Publisert: May 12, 2022 00:00:00 (publiseringsdato er veiledende når aktivitetsdato er fraværende)