MODUS

Senter for middelaldermusikk

Bibliotek

Artister

Aktiviteter

Om Modus

Byen som brant for syndens skyld

Et musikkforedrag som handler om de 5 kvinnene som ble dømt til døden i Gamlebyen da Oslo brant.

Med forfatter Per Olav Reinton og musikk av John Dowland.

John Dowland, kjent for sine krevende lutt-soloer og melankolske sanger, var en av de høyest gasjerte medlemmene ved den musikkglade Christian IV’s hoff da kongen var ung. En luttspiller kunne roe Christian IV ved mange anledninger. Bortsett fra svenskekongen, var det trollfolk som uroet ham mest. Da Oslo brant den 17. august i 1624, mens Christian IV forberedte seg på å utfordre svenskene i 30-årskrigen, fikk fem kvinner skylda. De ble halshogd som hekser etter kongens egen forordning. Den 27.september grunnla han en ny by som han kalte Christiania, riktig nok bare til glede for de formuende. Dowland gråter tårer for de fem kvinnene. De bør minnes.

Per Olav Reinton er forfatter av flere historiebøker bl.a "Byen som brant for syndens skyld 1624" og "Dronning Eufemias by".
Gro Siri Ognøy Johansen er sanger og kunstnerisk leder av ModusHuset og arbeider med middelalder- og performance kunst.
Magnus Larsson er luttenist og spesialist på tidlig musikk. Han konserterer i hele Norden.

Brannen i Oslo i 1624 var ikke den viktigste årsaken til Christian IVs reise til Norge i september samme år. Han brukte ikke mye tid og oppmerksomhet på Oslo, bare fire dager, og likevel ble den nye kjøpstaden Christiania etablert i detalj og grunnlagt seks uker etter at Oslo brant. Fem kvinner ble dømt til døden for å ha forårsaket brannen gjennom sitt hekseri: Sissel Nilsdatter, Karine Clemetsdatter, Eline Stensdatter, Birgitte Ekeberg og Ingrid Kværner. Når overnaturlige krefter får skylda, er det for å dekke til ugjerninger. Det skjedde i Oslo da trollfolkene ble henrettet. I 1880 ble Carl Ludvig Jacobsens statue – Christian IV som Christianias grunnlegger, avduket på Stortorvet. Mon ikke vi også burde få en statue av de fem kvinnene som ble dømt for hekseri ved brannen i Oslo i 1624.

 


<<Trykk her for å gå tilbake til dit du kom fra sist

Aktivitetsdato: December 05, 2021 00:00:00 - Publisert: November 10, 2021 00:00:00 (publiseringsdato er veiledende når aktivitetsdato er fraværende)