MODUS

Senter for middelaldermusikk

Bibliotek

Artister

Aktiviteter

Om Modus

Førjulskonserter på ModusHuset november og desember 2021

Modushuset inviterte til førjulskonserter. Det ble innblikk i menneskepsyken gjennom skråblikk på hverdagen med Elin Furubotn. Sverre Jensen og Al Andaluz inviterte publikum med på en musikalsk reise til middelalderens Spania. Per Olav Reinton fortalte om da Gamle Oslo brant i 1624 og hekser ble likvidert i Gamlebyen. To konserter ble utsatt på grunn av Corona restriksjoner og konsertserien fortsetter etter nyttår.

Program

21.11.2021

"Blikk" med Elin Furubotn og Torbjørn Økland

Elin Furubotn, en av Norges mest markante og profilerte visesangere, fremfører jubileumsalbumet med tittelen Blikk på Modushuset den 21. november. Tekstene og gode nynnbare melodier gir deg, gjennom et blikk innover eller utover, et skråblikk på hverdagen. Det formidles håp, humor, alvor, og undring, og er for mange og enhver absolutt gjenstand for gjenkjennelse.

I februar 2020 kom jubileumsalbumet «Blikk». Tittelen angir den røde tråden i tekstene til Elin. Å se innover eller utover, et skråblikk på hverdagen hvor hun synger om små og store ting. Hennes tidligere yrkesbakgrunn som psykiatrisk sykepleier og terapeut har gitt henne innsikt i menneskepsyken, og hun har erfart at mange strever med perfeksjonisme og mye alvor. Elin ønsker å formidle håp. Fortelle at skrammer er fint. At bekymringer ikke har hjulpet noen, og at det er sunt å leke mer.

Sangene handler om små og store ting med en god dose humor, men også alvor og undring med tekster til å kjenne seg igjen i og gode, nynnbare melodier. 

Elin har også gitt ut album og turnert i Tyskland, norske tekster til tross, og fått en internasjonal pris i USA (Indie Award) for albumet Heilt Nye Vei (2013).

Hun er spilt gjennom radiokanaler som NRK P1 og P2, og mest kjent er kanskje duetten hun gjorde sammen med Morten Abel og Stavanger Symfoniorkester; Så lett det kan ver» (2014).

Furubotn turnerer mye og regelmessig over hele landet med musiker Torbjørn Økland (fra Vamp). De har hatt en rekke konserter sammen og høstet strålende kritikk.

"En formidler på øverste hylle med et solid glimt i øye!" (journalist Tor Hammarø)

Sted: Modus Huset, Middelalderparken i Oslo.

Dato: 21.11.2021 - Fra kl: 19 til kl: 21

Vanlig pris: 250,- | Rabatter:

Billetter kan også kjøpes med VIPPS til nr: 544381 (angi arrangement og navn eller telefonnummer i meldingen; for at vi skal kunne melde om endringer)

Kjøp Billett Blikk her


23.11.2021

Sverre Jensen med Al Andaluz

Sverre Jensen og Al Andaluz inviterer på en musikalsk reise til middelalderens Spania når Jensen lanserer bok og plate som dokumenterer hans livslange virke som middelalder musiker, komponist/arrangør og instrumentbygger.

Sverre Jensen - lutt, psalter, harpe m.m. Liv Ulvik – sang, Mona Hansen – fløyter, Kristine Rustad - rebec og fiddle, Ulrik Ibsen Thorsrud – perkusjon, Tomas Nilsson - perkusjon.

Sverre Jensen og Al Andaluz inviterer på en musikalsk reise til middelalderens Spania når Jensen lanserer bok og plate som dokumenterer hans livslange virke som middelalder musiker, komponist/arrangør og instrumentbygger.

Sverre Jensen er en nestor i middelaldermusikkmiljøet i Norge og står bak grupper som Kalenda Maya og Aurora Borealis. I tillegg til å være en av Norges fremste eksperter på middelaldermusikk og gamle instrumenter, er han også instrumentbygger - og har bygget alle instrumentene Al Andaluz spiller på.

Han oppdaget den andalusiskarabiske musikktradisjonen i forbindelse med studier i flamencogitar i Spania på 80-tallet, og har siden den gang fordypet seg i denne tradisjonen. Både gjennom musikken som fortsatt er en levende del av den Nord-Afrikanske kulturen i dag, og manuskripter, poesi og skulpturer fra perioden, som beskriver livet og musikken - og instrumentene den ble spilt på.

Sverre Jensen dannet Al Andaluz i 2008 for å få fremført og formidlet denne musikken og kulturen som han har forsket på i så mange år. Siden den gang har de spilt mye både for middelalder interessert, spansk og arabisk publikum i Norge og Sverige.

 

Dato: 23.11.2021 - Fra kl: 19.00 til kl: 20.00

Vanlig pris: 200,- | Rabatter:

Billetter kan også kjøpes med VIPPS til nr: 544381 (angi arrangement og navn eller telefonnummer i meldingen; for at vi skal kunne melde om endringer)

Kjøp Billett andaluz her


05.12.2021

Byen som brant for syndens skyld

Et musikkforedrag som handler om de 5 kvinnene som ble dømt til døden i Gamlebyen da Oslo brant.

Med forfatter Per Olav Reinton og musikk av John Dowland.

John Dowland, kjent for sine krevende lutt-soloer og melankolske sanger, var en av de høyest gasjerte medlemmene ved den musikkglade Christian IV’s hoff da kongen var ung. En luttspiller kunne roe Christian IV ved mange anledninger. Bortsett fra svenskekongen, var det trollfolk som uroet ham mest. Da Oslo brant den 17. august i 1624, mens Christian IV forberedte seg på å utfordre svenskene i 30-årskrigen, fikk fem kvinner skylda. De ble halshogd som hekser etter kongens egen forordning. Den 27.september grunnla han en ny by som han kalte Christiania, riktig nok bare til glede for de formuende. Dowland gråter tårer for de fem kvinnene. De bør minnes.

Per Olav Reinton er forfatter av flere historiebøker bl.a "Byen som brant for syndens skyld 1624" og "Dronning Eufemias by".
Gro Siri Ognøy Johansen er sanger og kunstnerisk leder av ModusHuset og arbeider med middelalder- og performance kunst.
Magnus Larsson er luttenist og spesialist på tidlig musikk. Han konserterer i hele Norden.

Brannen i Oslo i 1624 var ikke den viktigste årsaken til Christian IVs reise til Norge i september samme år. Han brukte ikke mye tid og oppmerksomhet på Oslo, bare fire dager, og likevel ble den nye kjøpstaden Christiania etablert i detalj og grunnlagt seks uker etter at Oslo brant. Fem kvinner ble dømt til døden for å ha forårsaket brannen gjennom sitt hekseri: Sissel Nilsdatter, Karine Clemetsdatter, Eline Stensdatter, Birgitte Ekeberg og Ingrid Kværner. Når overnaturlige krefter får skylda, er det for å dekke til ugjerninger. Det skjedde i Oslo da trollfolkene ble henrettet. I 1880 ble Carl Ludvig Jacobsens statue – Christian IV som Christianias grunnlegger, avduket på Stortorvet. Mon ikke vi også burde få en statue av de fem kvinnene som ble dømt for hekseri ved brannen i Oslo i 1624.

 

Billett byen som brant

Dato: 05.12.2021 - Fra kl: 17 til kl: 18

Vanlig pris: 200,- | Rabatter:

Billetter kan også kjøpes med VIPPS til nr: 544381 (angi arrangement og navn eller telefonnummer i meldingen; for at vi skal kunne melde om endringer)

Kjøp Billett Byen som brandt her


16.01.2022

Dantes inferno, for de late, grådige og syndige

I en ny, fri gjenfortelling av Inferno – den første tredjedelen av Dante Alighieris verk Den guddommelige komedie fra 1300-tallet – kan den store, italienske dikterens verk for første gang oppleves i en enkel, norsk språkdrakt. Av og med Kristin Flood og Zotora. Søndag 16. januar kl. 18.00 på ModusHuset

dantes inferno

I en ny, fri gjenfortelling av Inferno – den første tredjedelen av Dante Alighieris verk Den guddommelige komedie fra 1300-tallet – kan den store, italienske dikterens verk for første gang oppleves i en enkel, norsk språkdrakt. Utgivelsen av boken Dantes Inferno, for de late, grådige og syndige, skjer nettopp i Dantes jubileumsår 2021 da hele verden markerer hans dødsdag i 1321. Forfatter Kristin Flood presenterer sin nye bok i kveld gjennom en kombinasjon av foredrag og opplesing. Hun vil fortelle om Firenze og Dante i middelalderen, hvordan vi kan forstå de syv dødssyndene i dag og litt om Frans av Assisi, som hun tidligere har skrevet en bok om. Den norske didjeridoo-spilleren Zotora, kjent fra konserter i Emanuel Vigelands Mausoleum, akkompagnerer og skaper en gripende, musikalsk atmosfære omkring teksten.

Dantes hovedverk Den guddommelige komedie har gjennom sju hundre år inspirert kunstnere, forfattere, fagfolk og alminnelige lesere over hele verden. Goethe, Shakespeare og T. S. Eliot mente det var et dikt man aldri ble ferdig med.

dantes inferno

Inferno er kjent i Norge gjennom oversettelser på nynorsk og bokmål. Norsk-italienske Kristin Flood, forfatter og mangeårig journalist for Aftenposten i Italia, bosatt i Italia, dukket ned i Dantes originaltekst for noen år tilbake. Gjennom ti år har hun arbeidet med å løfte fram de mest kjente delene av verket og gjengi dem med sine egne ord – på rim, inspirert av middelalderens muntlige tradisjon. I hennes åpne, frie og folkelige verselinjer trer det store verket fram som en underholdende og spennende skrekkhistorie. Slik blir klassikeren Dantes Inferno tilgjengelig for alle.

Sted: Modus Huset, Middelalderparken i Oslo.

Billettpris: 333,-

Boksignering

 

Dato: 16.01.2022 - Fra kl: 18.00 til kl: 19.30

Vanlig pris: 333,- | Rabatter:

Billetter kan også kjøpes med VIPPS til nr: 544381 (angi arrangement og navn eller telefonnummer i meldingen; for at vi skal kunne melde om endringer)

Kjøp Billett Dantes her


22.02.2022

Solfrid Molland & Aleco Ivanovich 22. februar kl. 19.00

Velkommen til en hjertvarm konsert med Solfrid Molland & Aleco Ivanovich den 22. februar 2022. Duoen fremfører russisk og rumensk sigøynermusikk og Mollands egne viser farget av Øst-Europa. Konserten er en hyllest til styrken og spiritualiteten i den romske musikken og viser det romske folkets viktige rolle som kulturbærere i Europa gjennom tidene.

Aleco Ivanovitch er sanger og gitarist. Fra han var liten har han spilt konserter i Europa, India og Pakistan med sin far, mor, bror og den legendariske sigøynersangeren Raya, som er hans bestemor.

Solfrid Molland er sanger, pianist og komponist. Hun vokste opp med russisk folkemusikk og europeisk kunstmusikk. – et toneunivers som ble utløsende for hennes musikalske virke. På reiser som gatemusiker i Europa lærte hun tradisjonelle rom-sanger sanger og har utgitt flere album i samarbeid med romske musikere. 

Solfrid Molland (vokal, piano, trekkspel)
Aleco Ivanovitch (vokal, gitar)

Pressen sier: "Magisk konsert! Ensemblet bergtok publikum til de grader at en tilhører spontant reiste seg opp i salen i pausen og utbrøt: Denne musikken tar ikke veien om øret. Den går rett i hjertet" - John Johansen, Sarpsborg Arbeiderblad.

 

Mer om musikerne

Solfrid Molland, vokal, piano og trekkspill, vokste opp med russisk folke- og sigøynermusikk, og europeisk kunstmusikk. På reise som gatemusiker i Europa lærte hun sigøynersanger av romske musikere og komponerte musikk til ulike europeiske katedraler. Denne musikken ga hun ut på tre album ved Kirkelig Kulturverksted. Solfrid ble tildelt Oslo Bys Kunstnerpris i 2015. Hun er utdannet ved Østlandets Musikkkonservatorium og har Storfag i musikk fra Universitetet i Oslo.

Aleco Ivanovich, sang og gitar, er født i Oslo. Allerede som 9 åring begynte han sin musikalske karriere som sanger på sin far, den serbiske mandolinspilleren Petro Ivanovichs album "Romano Drom". Etter flere år som musiker i Russland og Frankrike returnert Aleco til Oslo for å spille med sin bestemor, den legendariske sigøynersangeren Raya og har turnert i Europa, India og Pakistan med henne. Aleco er fast musiker på den årlige sigøynermusikkfestivalen AGORA i Kulturkirken Jakob. 

Dato: 22.02.2022 - Fra kl: 19 til kl: 21

Vanlig pris: 200,- | Rabatter:

Billetter kan også kjøpes med VIPPS til nr: 544381 (angi arrangement og navn eller telefonnummer i meldingen; for at vi skal kunne melde om endringer)

Kjøp Billett Solfrid Molland her


Les av QR-koden med din mobile enhet for utfyllende informasjon.


<<Trykk her for å gå tilbake til dit du kom fra sist

Aktivitetsdato: October 11, 2022 00:00:00 - Publisert: October 11, 2021 00:00:00 (publiseringsdato er veiledende når aktivitetsdato er fraværende)