MODUS

Senter for middelaldermusikk

Bibliotek

Artister

Aktiviteter

Om Modus

Artist In Residence på ModusHuset

Shbli Saleem - arabisk OUD overtar for Inger Hannisdal - fiolin som "artist in residence" hos Modus senter for middelaldermusikk i november 2022

Under pandemien oppstod et behov for å arbeide og møtes under trygge forhold i Oslo. ModusHuset ble et slikt sted og Inger Hannisdal ble vår første " artist in residence" som arbeidet med kunstnerisk virksomhet for Modus senter for middelaldermusikk. Hun hadde flere prosjekter og på Eufemiadagene august 2021 inviterte vi Takht Tøyen som ble startet av oudspiller Shble Saleem og fiolinist Inger Hannisdal. Da de først møttes ved en tilfeldighet i Oslo i 2017, var Inger bosatt i Libanon der hun spilte i et syrisk folkemusikkband, mens Shble spilte norsk og arabisk musikk på scener omkring i Norge - et lite eksempel på hvordan mennesker kan møtes på tvers av landegrenser og dele musikk, kultur og opplevelser. 

Takht er betegnelsen på et kammermusikkensemble innen klassisk arabisk maqam-musikk, og betyr plattform, oppkalt etter scenen musikerne satt på. Arabisk oud er et av de sentrale instrumentene i Midtøsten, og er en korthalset lutt med fem eller seks dobbeltstrenger. Ordet oud eller 'ud betyr tre. Den arabiske ouden er forgjengeren til den europeiske lutten. Den ble introdusert til Spania på 900-tallet via maurerne i Andalusia, og spredde seg derfra videre i Europa der den ble et populært instrument i middelalderen og renessansen.

Mye har skjedd med musikerne siden de ble kjent og har ført til flere prosjekter i regi av Modus senter for middelaldermusikk bl.a POP UP konserter i Clemensruinene pinsen 2021 og Lydverket Dronning Eufemias by.

Det er med stor glede vi nå kan invitere Shbli Saleem som " artist in residence" i november 2022. Han tar med seg sitt arbeid med arabisk klassisk musikk og utvikling av instrumenter.

 


Inger Hannisdal er en norsk fiolinist. Hun har studert arabisk musikk ved Université Antonine i Libanon, der hun også spilte i det syriske folkemusikkensemblet Assa'aleek, og diverse ensembler for muwashahat og qudud halebiyeh.

Shble Saleem er en en oud-spiller fra Sweida i Syria som har opptrådt på en rekke scener og festivaler i Norge, deriblant Nasjonal Jazzscene, Ultimafestivalen, Kampenjazz, Mandaljazz, Cosmopolite og Oslo Konserthus. Han har studert musikk ved Høgskolen i Innlandet, og instrumentbygging ved workshopen Oud Salon i Amsterdam og er med på lydvandringen Dronning Eufemias by. 


<<Trykk her for å gå tilbake til dit du kom fra sist

Aktivitetsdato: December 07, 2023 00:00:00 - Publisert: October 25, 2022 00:00:00 (publiseringsdato er veiledende når aktivitetsdato er fraværende)