MODUS

Senter for middelaldermusikk

Bibliotek

Artister

Aktiviteter

Om Modus

Heksers flyteevne 28. - 30. november i Gamlebyen kirke

Gjennom dataanimasjonens abstraksjon skapes og tolkes nye spor basert på demonologi. Tittelen «Heksers flyteevne» kan assosieres med den beryktede og umenneskelige «vannprøven» som var et omstridt rettsmiddel i forbindelse med de europeiske hekseprosessene på 1500- og 1600-tallet. Sven Påhlsson og Gro Siri Ognøy søker å se med nye øyne på hva spor fra hekseprosesser representerer ved å kombinere digitale videosekvenser med LIVE musikk fremføring.

"Byen som brant for syndens skyld" er tittelen på Per Olav Reintons bok. Uttalelsen ble fremsatt av Oslos borgermester, som informerte kong Christian IV om den omfattende brannen i Oslo i 1624. Dette var en tid da troen på djevelens tilstedeværelse og menneskets syndige natur var utbredt. Uår, ulykker, uvær og branner ble ofte forklart som resultat av hekseri og trolldom. Fra Oslos by regnskap samme år vet vi at fem kvinner ble fengslet og henrettet som hekser. Disse fem kvinnene var Sidsel Nilsdatter, Karine Clemens datter, Eline Steens datter, Birgitte, som var knyttet til Ekeberg, og Ingrid, som var knyttet til Kværner.

Modus Senter for Middelaldermusikk har siden 1.1.2024 holdt til på Oslo Hospital etter 25 år i Middelalderparken (Oslo Ladegård, Saxegaarden og Modushuset). Nå har Modus SFM fått anledning til å bruke Gamlebyen kirke som et visningssted for sine kulturaktiviteter.

Modus Jubileumsprosjektet består av tre komponenter: En innledende del som etablerer det historiske bakteppet for historien om de fem kvinnene som ble dømt som hekser i 1624. En konsert med minnesanger til ære for de dømte kvinnene. En videokunstinstallasjon som utforsker temaet "heksers flyteevne."

Prosjektet er et samarbeid mellom følgende bidragsytere:

Per Olav Reinton: Forfatter
Sven Påhlsson: Videokunstner.

Gro Siri Ognøy Johansen: Komponist, tekst og sanger.
Shble Saleem: Oud og komponist.

Cato Langnes: Lydtekniker.
Margrethe Aaby: Produsent.

Verket fremføres 28. - 30. november i Gamlebyen kirke. Prosjektet er støttet av Oslo byjubileum 2024 og Norsk kulturråd.


<<Trykk her for å gå tilbake til dit du kom fra sist

Aktivitetsdato: March 16, 2025 00:00:00 - Publisert: March 16, 2024 00:00:00 (publiseringsdato er veiledende når aktivitetsdato er fraværende)