MODUS

Senter for middelaldermusikk

Bibliotek

Artister

Aktiviteter

Om Modus

"Heksene fra Ekeberg og Kværner" på Middelalderuken 26.8 kl. 19.00

Fem trollkvinner ble dømt til døden i Gamlebyen i 1624. Samme år brant Oslo ned til grunnen. Hør forfatter Per Olav Reinton snakke om "Heksene fra Ekeberg og Kværner" med musikk av sangeren Gro Siri Ognøy og Shble Saleem på oud.

Musikk kunne roe ned Christian IV ved mange anledninger. Bortsett fra svenskekongen, var det trollfolk som uroet ham mest. Da Oslo brant den 17. august i 1624 fikk fem kvinner skylda. De ble halshogd (Galgeberg) som hekser etter kongens egen forordning. Den 27.september grunnla han en ny by som han kalte Christiania, riktig nok bare til glede for de rike. Vi gråter for de fem kvinnene og synger nye minnesanger for de fem kvinnen.

"Døden kom, plukket en blomst til seg. I den mørke jord ligger nå et segl"

Per Olav Reinton er forfatter og en kjent journalist som har skrevet flere historiebøker bl.a "Byen som brant for syndens skyld 1624" og "Dronning Eufemias by". Gro Siri Ognøy er sanger og leder av Modus ensemble som arbeider med middelalder- og ny musikk. Shble Saleem spikller arabisk oud og kjent fra en rekke scener som utøver av arabisk klassisk musikk. 

Om du ønsker kan du bestille et foredrag med musikk under Oslo´s byjubileum til post@middelaldermusikk.no

Brannen i Oslo i 1624 var ikke den viktigste årsaken til Christian IVs reise til Norge i september samme år. Han brukte ikke mye tid og oppmerksomhet på Oslo, bare fire dager, og likevel ble den nye kjøpstaden Christiania etablert i detalj og grunnlagt seks uker etter at Oslo brant. Fem kvinner ble dømt til døden for å ha forårsaket brannen gjennom sitt hekseri: Sissel Nilsdatter, Karine Clemetsdatter, Eline Stensdatter, Birgitte Ekeberg og Ingrid Kværner. Når overnaturlige krefter får skylda, er det for å dekke til ugjerninger. Det skjedde i Oslo da trollfolkene ble henrettet. I 1880 ble Carl Ludvig Jacobsens statue – Christian IV som Christianias grunnlegger, avduket på Stortorvet. Mon ikke vi også burde få en statue av de fem kvinnene som ble dømt for hekseri ved brannen i Oslo i 1624.


<<Trykk her for å gå tilbake til dit du kom fra sist

Aktivitetsdato: January 20, 2025 00:00:00 - Publisert: January 21, 2024 00:00:00 (publiseringsdato er veiledende når aktivitetsdato er fraværende)