MODUS

Senter for middelaldermusikk

Bibliotek

Artister

Aktiviteter

Senteret

Rakel 2018

Et musikkverk bestilt av Modus senter for middelaldermusikk til deres 20 års jubileum. Bibelhistorien om barnemordet i Betlehem og fredsprisvinner Nadia Murad´s fortelling om folkemord og overgrep har gitt et musikalsk grunnlag for å utforske de fysiske og psykologiske reaksjoner når maktmisbruk konfronteres. Gjennom stemme, middelalderinstrumenter og elektronisk lyd, utforsker komponist Kristin Norderval og Gro Siri Ognøy Johansen mekanismer rundt misbruk, makt og mot

Historien om Herodes og barnemordet i Betlehem samt fredsprisvinner Nadia Murad´s fortelling om folkemord og overgrep har gitt grunnlag for musikalsk utforskning rundt de fysiske og psykologiske reaksjoner når maktmisbruk konfronteres. Det som er sagt om fredsprisvinner Nadia Murad er at hun har vist et usedvanlig mot ved å fortelle om sin egen lidelse og tale ofrenes sak. Det samme kunne vært sagt om den bibelske Rakel slik hun fremstilles i det liturgiske dramaet fra 1100- tallet  “Ad interfectionem puerorum” – om barnemordet i Betlehem som inngår som en del av juleevangeliet.

Her er en link til selve dramaet og kildehenvisningene til teksten i bibelen. 

Et lys- og skyggespill som tar i bruk bilder av blant annet Shwan Qaradaki er utviklet i samarbeid med kunstnerne.

Medvirkende

  • Gro Siri Ognøy Johansen: sang, kantele, klokker, tekst
  • Kristin Norderval: Sang, elektronisk lyd, tekst
  • Steffi Lund: Koreografisk veiledning
  • Björn Ross: scenografi
  • Shwan Dler Qaradaki: bilder
  • NOTAM: Opptak og teknisk veiledning

Med støtte fra Det norske komponistforening, Norsk kulturråd, Fond for utøvende kunstnere og NOTAM.

Forestillingen er utviklet og co-produsert i et samarbeid mellom MODUS og VoxLAB VoxLAB VårFEST er en 3 dagers festival i Oslo, 9-11 april, 2019, med fokus på nye vokalrepertoar og nytt musikkteater utviklet av komponister som jobber med et eksperimentelt vokal uttrykk. Her er en link til Voxlab sin vårfest. 

Om utøverne

Gro Siri Ognøy Johansen (Oslo, Norge) er utøvende sanger og kunstnerisk produsent, med vekt på fremføring av tidlig musikk, ny musikk og stemmeimprovisasjon. Hun har bred konsertvirksomhet fra Tidlig Musikk festivaler i Europa, USA og Russland, og har utgitt prisbelønte album med ensemble Dialogos, Paris og Musica Reservata, Caracas.  I 1998 startet Gro Siri Modus senter for middelaldermusikk i Gamle Oslo, der hun både er kunstnerisk og daglig leder for Oslo Middelaldermusikkdager, Eufemiadagene og ModusHuset. Med Modus ensemble har hun spesialisert seg på fremføring av ulike mestere i middelalderen og ga ut CDen « Douce dame» i 2007 med virelais av komponist og poet Guillaume de Machaut (1300 - 1377). 
Gro Siri har laget konsertforestillinger for Den kulturelle skolesekken, der middelaldersang- og ny musikk går i dialog med visuelle uttrykk. 
Som gestaltterapeut har hun utviklet Gestaltsang som et kunstnerisk verktøy for stemmeimprovisasjon som terapeutisk og pedagogisk supplement. Hun har diplomeksamen i gregoriansk sang og direksjon fra Conservatoire National Superieur de Musique de Paris og er tidligere utdannet fra Rogaland Musikkonservatorium. I hennes første yrkesår var Gro Siri sanger innenfor større teateroppsetninger som Les Miserables og Sweeney Todd ved Det Norske Teatret. www.middelaldermusikk.no

Kristin Norderval (NY/Norge) er utøver, sanger og komponist. I Kristins kompositoriske landskap blander hun klassisk sang og akustisk instrumentering med elektroniske elementer til et helt særegent, stemningsskapende lydbilde. Kristin er opptatt av å utforske nyanser av den menneskelige stemme og få fram et budskap samt å skape levende og organisk uttrykk. Nordervals komposisjoner finnes på CDer gitt ut av BIS, Everglade, Deep Listening, Koch International og Losen Records. Hun har også spilt inn verk av andre komponister for Aurora, CRI, Deep Listening, Eurydice, Ravello, New World Records, og Nonesuch. I 2012 gav hun ut albumet «Aural Histories (post ambient-arias for voice and electronics)» – en samling av hennes verk for stemme og laptop. «Aural Histories» havnet på The New Yorker-anmelderen Alex Ross’ liste over de ti beste klassiskutgivelser fra 2012. Kristin Nordervals opera «The Trials of Patricia Isasa» hadde premiere i Montreal, Canada i mai, 2016 på Monument National Theater. Den høstet lovord fra anmelderne og fikk Quebecs OPUS pris i to kategorier: beste produksjon i Montreal i 2016 og beste ny-musikk.
http://kristinnorderval.org
 

Tid og sted

Tid: 7. april 2019, klokken 18:00 Modushuset intimkonsert

Tid: 9. april 2019, klokken 20:00 i Grusomhetens Teater / VoxLABvårfest

Grusomhetens Teater, Adresse: Hausmannsgate 34.

 

<<Trykk her for å gå tilbake til dit du kom fra sist