PRESSE


HØYSTEMT

Er det mulig å gjenskape sang og musikk fra den franske hoffkulturen på 1300-tallet? Modus ensemble prøver i hvert fall, og med utgivelsen «Douce Dame» er musikken tilgjengelig også utenfor konsertlokalene.

Middelalderstart på Osafestivalen (Bergens Tidende web, 2006-11-03)

 

Sanger om kjærlighet

Guillaume de Machaut er 1300-tallets fremste komponist. Mest kjent er han som opphavsmann til den første kunstmessen, men han har også skrevet en rekke verdslige sanger. Denne innspillingen er viet sanger om kjærlighet.

Sanger om kjærlighet  (Aftenposten, 2006-10-16)

 

Åndelig i Aas

Middelalderen vendte tilbake i Aas kirke gjennom en konsert utenom det vanlige...

Åndelig i Aas (Oppland Arbeiderblad, 2005-12-13)

 

Middelalderstart på Osafestivalen

Heftige kjærlighetserklæringer svevde mellom veggene i Osasalen under åpningskonserten med Modus middelalderensemble i går kveld.

Middelalderstart på Osafestivalen (Bergens Tidende web, 2005-10-22)

 

- Bra, hvis harpen lander

- Litt stressa akkurat nå, ler Gro Siri Johansen og høres ikke mye ut som kunstnerisk leder for Modus, Nordens eneste senter for middelaldermusikk.

Bra, hvis harpen lander (Aftenposten, 2005-09-02)

 

Kvinneliv i klosteret

Modus senter for middelaldermusikk i Oslo inviterer til sin sjette musikkfestival til helgen. Franske Discantus åpner festivalen fredag kveld i Gamle Aker kirke. I forkant holdes seminar med fokus på kvinneliv i klosteret.

Kvinneliv i klosteret (Vårt Land, 2005-09-01)

 

Modus opens BLEMF in style

Though there were additional attractions of note, the Norwegian ensemble Modus, in shifting configurations of membership, served as focus for the opening weekend of the Bloomington Early Music Festival.

Modus opens BLEMF in style (Herald Tribune, 2005-05-24)

 

Norge satsar på medeltiden

I slutet av 1990-talet etablerades stiftelsen «Modus - senter for middelaldermusikk» i Oslo. Intiativet till stiftelsen togs av Gro Siri Johansen, en norsk sångerska som inspirerad av förhållandena i Frankrike beslöt sig för att försöka bygga upp något på hemmaplan - och lyckades. Men det har varit tufft...

Norge satsar på medeltiden   Norge satsar på medeltiden 2 (Tidig Musik, 2005, nr-02)

   

Sommerkultur ut i kulda

Det er tøffe kår for idealistene i kultur-Oslo. I går ble det klart at SommerParade 2004 må avlyses etter kutt i støtten fra kommunen. Andre teller på knappene på grunn av høye leieutgifter – til kommunen. (dagsavisen.no, 2004-06-11)

 

Middelalderen klinger i gamle Oslo

Oslo Middelalderfestival og Modus Senter for middelaldermusikk inviterer begge til fest i Gamlebyen denne helgen. Sangseminar med musikk av Hildegard von Bingen åpner festivalprogrammet i ettermiddag.

Middelalderen klinger i gamle Oslo (Vårt Land, 2004-06-10)

 

Musikalsk visitt i middelalderen

Franske Diabolus in Musica fremfører musikk fra det 12. og 13. århundre.

Musikalsk visitt i middelalderen (Aftenposten Oslopuls, 2004-06-10)

 

Polyfoni fra renessansen, takk!

Modus, senter for middelaldermusikk inviterer til workshop i vokalpolyfoni fra renessansen. Instruktør blir Erik Van Nevel, anerkjent Belgisk sanger og korleder med lang erfaring i dette repertoiret. Kurset finner sted 23.-25.april i Gamlebyen kirke i Oslo. (ballade.no, 2004-04-20)

 

Kirkemusikalsk glede

Gleden brer seg i det kirkemusikalske landskapet. Storting og Regjering vil satse mer på kirkemusikk.

Kirkemusikalsk glede (Vårt Land, 2004-04-01)

 

Middelaldersk Jomfru Maria-konsert med Modus

Jomfruen, Gudsmoren, Himmeldronningen, Rosen i Jeriko - Marias navn er mange. Gjennom hele middelalderen ble Jomfru Maria feiret gjennom musikk, poesi, kunst, arkitektur og tanke. Modus vokalensemble inviterer til to julekonserter relatert til nettopp Maria. Ensemblet hedrer Jesu mor og synger julen inn med gregoriansk sang og polyfoni i Gamle Aker kirke lørdag 20. desember. Kveldens sangere er Gro Siri Johansen, Cathrine Bothner-By, Ylva Sjaastad og Siri Otterbeck, mens Wolfgang Plagge blir å finne ved orgelet. (ballade.no, 15.12.2003)

 

Gregoriansk sang på agendaen i Oslo

I høst er det muligheter for fordypning på flere plan i gregoriansk musikk, på Ladegården i Oslo. Konserter med innledende foredrag og gregoriansk sangskole er blant de tilbudene som Modus, senter for Middelaldermusikk har på tapetet utover mørketiden. Sangskolen begynner torsdag 2.oktober og første konsert denne sesongen er den 28. September. - Vi håper med dette å kunne nå frem til publikummere som ikke vet hva middelaldermusikk og gregoriansk sang er, forteller Siri Johansen, primus motor i Modus, til Ballade. (ballade.no, 2003-09-26)

 

Middelaldersang for barn og unge

- Hvis kirka skal bli mer åpen for gregoriansk sang, må vi begynne med barna, sier Gro Siri Johansen. Sammen med Henrik Ødegaard holder hun kurs i den eldgamle sangformen for barn og unge.

Middelaldersang for barn og unge    Middelaldersang for barn og unge 2 (Musikk·Kultur, 2003, nr-05)

 

Musikk om flere hundre år gammel kjærlighet

Hvordan var det å ha kjærlighetssorg i middelalderen? Det kan du høre når Modus middelaldermusikk-festival starter i Oslo i morgen. 

Musikk om flere hundre år gammel kjærlighet  (Aftenposten, 2003-07-23)

 

En ukontrollert tanke...

- Kjærlighet er en naturlig følelse som springer ut av synet av, og den ukontrollerte tanken om, det annet kjønns form, skrev Andreas Capellanus i sin bok De amore, om kjærlighet, på slutten av 1100-tallet. Hans åpenhjertige kjærlighetsskildringer ble så populære at boken ble bannlyst av biskopen i Paris. Middelaldermusikkfestivalen Modus som åpner i Oslo torsdag har valgt Capellanus' ord om kjærlighet som overskrift for årets festival. (ballade.no, 2003-07-22)

 

Musikalsk hypnose

Kunstnerisk leder Gro Siri Johansen lover hypnotiske opplevelser når Modus middelaldermusikkfestival åpner i Oslo torsdag. Musikkens tema er kjærlighet.

Musikalsk hypnose (Dagsavisen, 2003-07-21)

 

Ber deg synge på middelalderfestival

Fuktige jordgulv, kalde stenvegger og buldrende tog akkompagnerer Olsok middelaldermusikk-festival - Gro Siri Johansens lutfattige, men velklingende baby.

Ber deg synge på middelalderfestival (Aftenposten, 2002-07-26)

 

Gregoriansk mot nye tider

Vi millennium-mennesker trenger noe å fortøyes i - gregoriansk sang har vist seg spirituell nok til at vi roer oss. I helgen holder en av våre fremste eksperter seminar i Stavanger.

Gregoriansk mot nye tider (Stavanger Aftenblad, 2002-02-21)

 

Lærer seg gregoriansk sang

I vinter har seks personer funnet veien til kurs i gregoriansk sang i Gamlebyen i Oslo i regi av Modus senter for middelaldermusikk.

Lærer seg gregoriansk sang (Vårt Land, 2002-02-16)

 

Gregoriansk sjelereise

- Hvor mange dimensjoner er mennesket? Modus senter for middelaldermusikk presenterer forestillingen "Subject of Icons" som ser nærmere på dette i et møte mellom kunstformer på tvers av tidsepoker og sjangergrenser. Middelalderens mystikere, musikk og spiritualitet i pardans med urban samtid. I kveld blandes gregorianske toner, videokunst og dans for første gang i Paulus Kirke i Oslo. Tonen er satt for en reise inn i kroppens indre. (ballade.no, 2001-11-21)

 

Medieval Music

A lost musical tradition is brought back to life as an increasing number of «new» repertoires with their roots in the Norwegian Middle Ages are presented to restless, modern audiences. Young performers are showing considerable interest in this music.

Medieval Music  Medieval Music 2  Medieval Music 3  Medieval Music 4 (Listen to Norway, 2001, nr-01)

 Ballade i Gamlebyen

Middelalderfolket tar grep! Etter århundrer med fokus på Rattus norvegicus og Jostedalsrypa vil Olsok Musikkalderfestival heller låne våre ører til lutt og hurdy-gurdy.

Ballade i Gamlebyen (Aftenposten, 2001-07-26)

 

Musikk-festival i middelalderens tegn

I Oslo gamleby skrus tiden 800 år tilbake i helgen. I år som i fjor skal olsok feires med middelaldersk åndsliv og musikk.

Musikk-festival i middelalderens tegn (Aftenposten, 2001-07-25)

 


Vårslepp og gregorianikkurs i Oslo!

Første tropehelga i vår (28. - 30. april) arrangerte Ung Kyrkjesong gregorianikkurs i hovudstaden. Kursadministratoren har fått intervjua fire av deltakarane på kurset, alle frå Furuset Barnekor i Ullensaker.

Vårslepp og gregorianikkurs i Oslo (Ung Kirkesang, juni 2000)

 

Klosterliv i 1000 år

Søndag kveld kommer dominikanerinnen Else-Britt Nilsen til Fossum kirke for å kåsere om klosterliv i Oslo de siste 1000 årene. I tillegg blir det middelaldersanger og gregoriansk sang ved Siri O. Johansen og Elisabeth Gaver fra Modus - senter for middelaldermusikk.

Klosterliv i 1000 år (Akers avis, 2000-11-10)

 

Middelalderens musikk - en tapt muntlig tradisjon med nytt liv

- Mennesket i dag er på jakt etter kjernen i tilværelsen. Vi er sultne på det essensielle. Middelalderens musikk er kanskje et svar, den er enkel og ren - og samtidig utfordrende.

Middelalderens musikk - en tapt muntlig tradisjon med nytt liv   Middelalderens musikk - en tapt muntlig tradisjon med nytt liv 2 (Kvinten, 1999, nr-04)

 

Modus for Mesteren

Det vakte oppsikt på 80-tallet da NSB, Norske Salvasjonisters Band, svingte seg i rytmene ikledd sine uniformer. Men hva har skjedd med solistene etterpå?

- Spranget for mitt vedkommende er stort. Nå er jeg opptatt med gregoriansk sang, sier Gro Siri Ognøy Johansen, som også nylig har åpnet et senter for middelaldermusikk i gamlebyen i Oslo.

Modus for Mesteren  Modus for Mesteren 2  Modus for Mesteren 3  Modus for Mesteren 4 (Krigsropet, 1998, nr-42)

 


Olavsmusikk for sjelefred

Tre dager i middelalderen byr både på villsvin og gammel musikk, utryddelse av den siste hedenskap og en stille stund, som Olavsvesper i Nord-Sel kirke.

Olavsmusikk for sjelefred (Gudbrandsdølen, 1998-07-04)

 

Sanger fra middelalderen

Gregoriansk sang står på programmet i Gamlebyen kirke i helgen. - Konserten egner seg for dem som ønsker en stille og stemningsfull stund.

Sanger fra middelalderen (Aftenposten, 1997)

 

Middelaldermusikk direkte fra Paris

En helt spesiell middelaldergruppe fra Paris kommer til Stavanger-distriktet 24.-26. juni og gir konserter i Sola ruin-kirke, Ogna kirke og Utstein Kloster.

Middelaldermusikk direkte fra Paris (Stavanger Aftenblad, 1997-06-10)

 

Pilegrimsvandring 97

Startet i Oslo, i Gamlebyen

Pilegrimsvandring 97 (Allfarvei, 1997, nr-03)

 

Vil redde musikalsk ruin

Det å ta vare på middelalder-byen og -kulturen handler om noe mer enn å være flink til å grave i ruiner.

Vil redde musikalsk ruin (Bydelsavisen Nilsen, 1997, nr-04)

 

Vil ha senter for middelalder-musikk

Oslo trenger et middelaldermusikk-senter, mener Gro Siri Johansen (31) som nylig vant en nordisk prosjektkonkurranse med sitt utkast til et slikt senter.

Vil ha senter for middelaldermusikk (Aftenposten, 1997-01-15)Om Oslo middelaldermusikkdager 2014