Eufemiadagene 22. - 24. september i SaxegaardenEufemiadagene 22. – 24. september 2017 i Saxegaarden


Kunstnerisk mangfold og kunstnerisk næring på historisk grunn.

Velkommen til Eufemiadagene 22. – 24. september  -  en kulturfestival i hjertet av Gamle Oslo . Konserter (middelaldermusikk og David Bowie), dans, barneteater, sangkurs, fotoutstilling og Saxegaard kulturkafe.                                                                                                                      

Festivalen har navn etter dronning Eufemia. Hun ble født i Rügen i 1270 og i 1299 giftet hun seg med kong Håkon V Magnusson i Mariakirken i Oslo. Dronningen var kjent for sin kulturelle interesse og hun innførte hoffliv og ridderkultur til Håkonshallen i Oslo.


Program


Figur

Fredag 22.9 kl.19.00 Billetter 100,- betales kontant eller per vipps

Steffi Lund, dans 

Gro Siri Ognøy Johansen, sANG

 

FIGUR er en stemme- og bevegelsesimprovisasjon. Dette stedsspesifikke forestillingsarbeidet er inspirert av lagene av tid og historie i området der Oslo ble grunnlagt. Utgravningene, middelalderruinene, Saxegaarden med det nye Oslo som reiser seg, og pulserer, rett utenfor: Bjørvika, Follobanen, fremtiden.

 

Tittelen FIGUR viser til musikalske figurer, de menneskelige figurene/utøverne i rommet, rommet som en figur/arkitektonisk skulptur i seg selv, og de ordløse, poetiske, mangetydige figurene som oppstår i samspillet mellom dans og musikk.

 Rommet i Saxegaarden er intimt og vi kommer tett på publikum som sitter langs alle veggene. 

 Støttet av Fond for utøvende kunstnere

 Nocturnals

Fredag 22.9 kl. 20.00 Vernissage

KRISTIN LINNEA BACKE

As a former musician, the study of tonality and form are important to me, as is the flow of a melodic line. Music is a way of saying without really saying, a medium to hide oneself in order to reveal oneself. It gives immense freedom but the freedom is contained, pared down, as it is in photography. In photography singular objects can be the means for looking without telling, for asking questions without giving answers. Curtain, Towel, Flower, Table Cloth: the examination of these simple objects in time, as they are touched by light, gives the viewer the power to see in darkness.

 


Eufemia i fest og hverdag

Lørdag 23.9 kl. 12.00 Billetter 100,- betales kontant eller vipps.

en vandring med Per Olav Reinton

Dronning Eufemia har gitt navn til den nye promenadegaten i Oslo. Hun var en betydelig person i Norgeshistorien, med brede kulturelle kontakter i Europa særlig til Frankrike og Tyskland. Broren hennes var en kjent ”singer-songwriter”, og hun brakte inn ballader fra de franske og engelske hoff som ble oversatt til norsk og til svensk.

Vandringen starter i Saxegaarden og fortsetter over Oslos torg ned til lokomotivverkestedet som ligger ved det som var dronning Eufemias slott. Der foregikk det festligheter på høvisk vis som ikke stod tilbake for noe som ellers skjedde i Europa.

Per Olav Reinton er styreleder i Modus og Gamlebyen historielag. Han har laget flere programmer om tidligmusikk og historie i NRK, og bor i Gamlebyen.

 Eufemia og englefjert


Lørdag 23.9 Kl.14.00 Gratis

Catherine Langeland og Daniel Sandvik - forteller

Eufemia og englefjert er en nesten sann historie fra middelalderen i Oslo.

I 1299 kom prinsesse Eufemia til Oslo for å gifte seg med Håkon V Magnusson. Eufemia hadde med seg bestevennen Englefjert og sammen med barna i byen fant de på mange spillopper og spennende leker.

Forestillingen er skrevet av Catherine Langeland. Sammen med Daniel Sandvik har hun laget en forestilling som handler om vennskap, savn og lek. Forestillingen er full av spenning, humor og fin musikk, og passer for barn i alle aldre.Farge og mønster


Lørdag 23.9 kl. 17.00 Billetter 100,-


Elizabeth Gaver – fiddle / rebec

 Elizabeth Gavers interesse i å utforske mulige nordiske påvirkninger i musikken rundt middelaldersk melodibygging og spillestil begynte i 1995 med ensemblet Sequentia sitt teaterstykke "Edda Eins". Hun besøkte Norge og studerte de eldste danselåter for hardingfela, som omfattet noen av sine egenskaper i stykker for middelalderens feler.

 Hun fortsatte å eksperimentere med nordiske elementer i flere andre prosjekter, inkludert den svenske trioen, Ulv, Sequentia er "Rheingold Curse", og en forestilling av den norske balladen "Draumkvedet". Dette solo programmet presenterer utdypninger og re-arbeidet i musikken hun opprettet for disse prosjektene.

 


Project Bowie


Lørdag 23.9 kl. 20.00 Billetter 200,- betales kontant i døra eller vipps

Giert Claussen og Jonas LambertZ-Nilssen / sang&gitar

PROJECT BOWIE er en samling av David Bowies beste låter, tolket og fremført live med et nytt og særeget lydbilde. I stor grad et akustisk gitar og vokalbasert uttrykk, men også elektronisk bearbeidelse av stemmenes og gitarenes perkusive og klangelige muligheter har gitt vesentlige bidrag til soundet. Klassisk og legendarisk britisk låtmateriale altså, men i vår egen musikalske innpaktning og med en touch av det vi kaller for : ”Norwegian Acoustic Electronica”.

 


Saxegaard kulturkafe

Åpningstider fredag - søndag 

Skjenkerettigheter

18.00 – 22.00

11.00 – 23.00

11.00-  20.00

 

Nerdesalong

Åpen scene & café fra kl. 18.00 – 20.00 

 

Fri entré for alle som vil spille, synge og fortelle en historie.

Nærmere program kommer.

 

Med bl.a Per Olav Reinton, Schola Instrumentalis med mer

 

billetter ved døren kr 100,-

kontant eller vipps ( ikke betalingskort)