Nordiske ballader fremført av ULV


Konsert under Eufemiadagene lørdag 3. september kl. 17.00  

”I himmelen og på jorden” er en konsert med folkelige ballader og koralmelodier, fremført av ULV, bestående av Agnethe Christensen, sang, kantele og klokker, Lena Susanne Norin, sang og Elizabeth Gaver, fiddel og sang. De tre musikere har en bakgrunn i både klassisk og folkelig musik, og er kjente skikkelser innenfor den europeiske scene for tidlig musik.

 

Det finnes i Norden en rik skatt av gamle ballader og folkelige koralmelodier. Balladene stammer fra middelalderen, og opptrer i hele Europa. De folkelige koralene kan man finne flere av og særlig i Norge og Sverige. På denne tiden var det ennå ikke orgler i kirkene og derfor ble salmesangen ofte anført av landsbyens musikere. Det var de som sang og spilte på festene, og som lokket på dyrene i fjellene. De var nok gode til å improvisere, for det ble utviklet en fri og folkelig preget salmesang. F.eks. i Sverige er det bevart minst 21 (!) versjoner av Den signede dag.

 

I vår (ULV) sin konsert vil dere få høre musikk fra gamle svenske sangskatter funnet i nåværende Estland og Ukraine. Musikk, som er bevart og utviklet, så de klinger både som øst og vest. De blir akkompagneret på historiske instrumenter som klokker, fiddel (en tidlig fiolin) og kantele (en finsk harpe, båret på armen). Gamle tekster får også nye melodier. Så dere kan forvente en anderledes, men vakker opplevelse i Gamlebyen kirke lørdag den 3 september kl. 17.00. Billettpris: 150,- kan kjøpes i døren.